Még durvább lett az új Merida One-Forty és Sixty!

A Mozgásvilág.hu cikke. Írta: Bognár Tamás.
 
Igazán erősre sikerült a Merida új trail, és enduro bringája! Immáron ebben a kategóriában is a világ elitjébe tartoznak.
 
Nehéz úgy sajtóközleményt írni, hogy személyesen is erősen érintett vagy a témában. 2003 óta tesztelek Merida bringákat (is), mentem nagyjából mindenükkel ami megjelent, végigkövettem a márka alakulását a „budget bike” kategóriától a high-end-ig, és a One-Forty, One-Sixty bringákat is ismerem születésüktől, volt amelyiket még prototípus formájában is tesztelhettem. Most ez a széria újult meg, és az első jelek nagyon bíztatóak!
 
 
Rugóutak mindenféle terepre - One-Forty
 
Hazánkban inkább a trail bringának, a One-Forty modellnek van létjogosultsága, mivel nincsenek nagy hegyeink, bike parkjaink, így felesleges lehet a One-Sixty 170/160 mm-es rugóútját felrugdosni a hegytetőre. Na nem mintha sokkal kevesebbet rugózna a One-Forty, hiszen ott 150/140 áll rendelkezésünkre. Már az eddigi két generáció is atom jó bringa volt, de most már alig várom a tesztbringák érkezését, mert a sajtóanyag alapján még jobbra reszelték őket. Sajnos, mi itt ebben a kis országban kivárjuk a sorunkat, hiszen a nagy nemzetközi magazinok már kipróbálhatták élőben, de ami késik, az jön. Addig is visszasírjuk a mallorcai és ruhpoldingi tesztnapokat, ahol mindenki egyszerre kaphatta meg az újdonságokat.
 
Szóval teljesen új geometriát kaptak a gépek, ami még több lehetőséget nyújt a bringaválasztásnál, bár igazából több fejtörést is okoz. A nyeregvázcső meredek és alacsony lett, amit hosszú 230 mm-es úttal rendelkező (de 30-230-ig beállítható!) leengedhető nyeregcsővel kombináltak. Miért? Azért mert így mindig kétféle vázméret közül is választhatsz attól függően, hogy mire használod a bringát. Pl 178 cm körüli testmagasságnál, ha inkább lefelé szeretsz veretni, akkor M-es méretet választasz rövidebb tengelytávval, rövidebb felsőcsőhosszal, ami agilisabb lesz. Vagy dönthetsz az L-es méret mellett, ami felfelé kiegyensúlyozottabb lesz a hosszabb felsőcsőnek/tengelytávnak köszönhetően és az üléspozíció is komfortosabb lesz a hosszú tekerésekhez. Ezen felül a nyeregvázcső kompatibilis speciális kialakítású Eightpins nyeregcsővel is ami sokkal könnyebb súlyú, így utólag tudod majd cserélni, ha szeretnéd.
 
A cikk még nem ért véget, folytasd az olvasást!
 
700_slvblk
Merida One-Sixty
Terméklapok
 
6000_blured
Merida One-Forty
Terméklapok
 
Kapcsolódó videók: